Prima pagina

 

   

Precizari privind FORMULARUL E 112

  

Atestat privind mentinerea prestatiilor īn curs pentru asigurarea de boala-maternitate.

Formularul E 112 se emite īn baza Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala īn raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza īn cadrul Comunitatii precum si a Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/72.

Formularul E 112 se emite pentru doua situatii:
I. pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobāndit dreptul la asigurarea de sanatate īntr-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE īn care īsi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru;
II. pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate.

Conditii de emitere prevazute de regulamente:
1. Pentru situatia transferului de resedinta – Eliberarea E 112 poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate numai daca se stabileste ca deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sanatatii sale sau primirea de tratament medical.
2. Pentru situatia trimiterii la tratament medical trebuie īndeplinite doua conditii cumulative:
A. tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute īn pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romānia.
B. acest tratament nu i se poate acorda īn intervalul de timp necesar īn mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv īn Romānia, luānd īn considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Daca cele doua conditii sunt īndeplinite casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

Eliberarea formularului E 112 va trebui sa aiba la baza si un raport medical care sa ateste starea de sanatate a solicitantului. Regula generala este ca acest formular se elibereaza īnainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat.

Acesta se poate elibera si dupa plecarea persoanei, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat.